Een historisch icoon tussen de moderne hoogbouw
HUIS VAN DE STAD
De bewoners van het ‘Huis van de stad’ hebben allemaal een groot hart voor Rotterdam en van daaruit proberen zij met aanstekelijke enthousiasme de stad vooruit te helpen. Netwerken en het verbinden van mensen, initiatieven en handel staan centraal.
Namens Hospitality Masters helpt het professionele team van Restaurant Het Schielandshuis u bij het organiseren van vergaderingen, workshops, recepties, theatervoorstellingen, tv opnamen, lezingen, modeshows en bruiloften. We verwelkomen u graag binnenkort voor een rondleiding door onze locatie.
GESCHIEDENIS
Het Schielandshuis is in opdracht van Daniël van Hogendorp, Baljuw en Dijkgraaf van Schieland gebouwd. Hij legt de eerste steen op 31 oktober 1662. De vermoedelijke architect is Pieter Post en Jacob Louis heeft het concept uitgewerkt. Het beeldhouwwerk is van Pieter Rijckx.
Ruim anderhalve eeuw was het Schielandshuis een thuis voor het Hoogheemraadschap van Schieland. Zij gebruikte het luxueuze onderkomen om te vergaderen, eten en slapen. Tijdens die eerste gloriejaren was het niet voor publiek toegankelijk. Het gold als een van de meest markante gebouwen van het centrum van Rotterdam en was een heuse bezienswaardigheid. De sfeer van toen vind je vandaag de dag nog terug in het interieur van de stijlkamers. In de magere jaren, toen het Schielandshuis de functie van logeerplek verloor, werd het huis alsnog verhuurd en opengesteld voor publiek. In 1773 kwam er in het souterrain een theater en weer een paar jaar later werd de eerste verdieping een werkplek ‘op stand’ voor stadhuispersoneel. De gemeente Rotterdam kocht het private pand in 1840. De Utrechtse kunstverzamelaar mr. F.J.O. Boymans wilde zijn kunst nalaten aan de stad op voorwaarde dat er een geschikte plek voor werd gezocht. Een paar jaar later opende Museum Boymans zijn deuren.
HEROPENING
Een felle brand halverwege de 19e eeuw bracht veel schade aan. Er gingen documenten en kunst verloren, net als de oorspronkelijke inrichting uit de 17e eeuw. Alleen de muren bleven staan. De gemeente Rotterdam bracht het Schielandshuis in etappes terug in de sfeer van toen en stelde het opnieuw open als Museum Boymans en Museum Rotterdam. Als door een wonder overleefde het rijksmonument het bombardement op Rotterdam. De laatste jaren heeft het huis van de stad grotendeels leeg gestaan. Met de komst van Rotterdam Partners en Rotterdam Tourist Information als ‘hoofdbewoners’ komt het Schielandshuis weer tot leven. Zij openen letterlijk en figuurlijk de deuren voor bezoekers uit binnen- en buitenland, bedrijven en bewoners.